Как телефона и таблета увреждат очите на децата ви

7 февруари 2020
Как телефона и таблета увреждат очите на децата ви

Таблетът и мобилният телефон са по-вредни за детските очи, отколкото телевизора. Причината за това е, че, когато децата държат едно мобилно устройство с екран в ръцете си, те неволно го приближават до очите си на разстояние по-малко от 10 см. Това не може да се случи с телевизора, информира детският офталмолог доц. Виолета Чернодринска, която завежда Детското очно отделение в Александровската болница в София.

 

Според специалисти намаляването на използването на интерактивни джаджи и технологии е по-ефективно от намаляването на времето за гледане на телевизия, когато става въпрос за развитието на детето. Смартфоните и таблетите може да бъдат по-вредни заради близостта до екрана и поради различните неща, които може да правят с тях малчуганите.

 

Причиняват пристрастяване

Благодарение на интерактивността на устройствата децата може да се пристрастят повече от телевизора. Джаджите действат като стимулант, досущ като кофеина и други вещества. Това се случва, защото допаминът, отделен при използването на електрониката, може да засегне децата много лесно, тъй като мозъкът им не е напълно развит.

 

Бъркат се в настроението на детето

Когато използват джаджи, децата се претоварват с усещания, което възпрепятства нервната им система и ги кара да изпадат в меланхолични състояния. За разлика от гледането на телевизия, когато използват таблети, хлапетата имат по-голям избор какво да гледат и какво да правят.

 

Влошава ли се зрението на малките от продължително гледане през телефон или таблет?

Със сигурност не влияе добре на очите. Особен ако ги гледат от много близко разстояние, се стига до спазъм на акомодацията – появява се главоболие. Не мигат достатъчно, появява се синдром на сухото око. Мобилните устройства се ползват от сравнително скоро и няма наблюдения за дългосрочния ефект. Затова на всеки половин час пред екран децата да почиват по 10 мин. – да гледат към тавана, през прозореца. Нека ги свикнем от малки така!

 

Как да пазим очите на детето при използването на таблет или телефон?

Първо – да се спазва разстояние от поне 40-45 см. Да не е много ярък екранът, да се гледа в затъмнена обстановка. Ако може самата стая да е светла, бяла. Да почиват редовно. Да мигат по-често. Тези правила важат както за децата, така и за възрастните. Телевизорът като че ли не е такава заплаха. Не съм видяла дете с увредено зрение заради него. Но не бива да прекарват повече от 2-3 часа на ден, и то ако може да не е наведнъж. Непрекъснатата промяна в осветеността на екрана води до непрекъснато нагаждане на очите от светло на тъмно, което води до умора.

 

Какво да се прави?

Има начини потенциалните вреди за очите от взирането в таблетите и мобилните телефони да бъдат минимизирани. Ето какво е добре родителите да се опитат да направят:

  • Електронните устройства трябва да се държат на безопасно разстояние от очите - 30 см.
  • В никакъв случай използването им да не надвишава общо 2-3 часа дневно, като съкращаването на това време е силно желателно.
  • За да не се променя зрителният фокус, използването на устройствата да става в седнало положение.
  • По възможност използвайте телевизор, вместо телефон или таблет.

 

Какво е Tv Box и защо ще ви бъде от полза?

тв бокс

Споменахме вече, че гледането чрез телевизор е далеч по-добър вариант от колкото през телефон или таблет. Tv Box е Android Smart устройство, което превръща вашия телевизор в Android Smart TV. Чрез Tv Box вие ще може да пускате на вашето дете любими предавания, клипове от youtube, детски филми или канали директно на вашия телевизор. През Tv Box ще може да гледате 10 детски канала преведени на български!

 

Предимства на Tv Box

  • Ползвате Tv Box без договор и месечни такси!
  • Ще може да гледате 10 детски канала преведени на български!
  • Получавате незабавен достъп до Google Play и всички приложения директно на вашия телевизор (Youtube, Bulsatcom, TV GO, Voyo, игри и др.)
  • Библиотека с най-новите детски филми с бг аудио. Без сваляне!
  • Може да го ползвате навсякъде, където имате достъп до интернет. На почивка, в чужбина, хотел...

 

 

 
 
 
Източници: bolenzdrav.com, jivotatdnes.bg, mila.bg, visusbg.com